НИЕ СМЕ БГ

  Меглена Кунева - председател  


Меглена Кунева
председател

Меглена Кунева е първият български еврокомисар и първият комисар с ресор „Защита правата на потребителите” в Европейската комисия. Магистър е по право. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и е доктор на юридическите науки. Специализира през 1995 г. и през 1999 – 2000 г. „Международни отношения и международно екологично право” в университета Джорджтаун, Вашингтон, САЩ, а през 1996 г. – екологично право в Оксфорд, Великобритания. Владее английски, френски и руски език.

Носител е на Ордена на Почетния легион на Република Франция и на Ордена за граждански заслуги на Кралство Испания, на Ордена Принц Анри на Република Португалия, както и на Ордена на Звездата на Италианската солидарност.

Комисар на годината на ЕС за 2008 г.

Председател е на Борда на директорите на Европейския политически център (ЕПЦ) и e първият член на този борд, избран от Източна Европа. Председателското място на България в борда на директорите в лицето на Меглена Кунева осигурява възможност за взаимстване и прилагане на добрите европейски практики, разработени от авторитетните учени на ЕПЦ.

Меглена Кунева е член на групата на Лисабонския съвет за управление на бъдещето, която работи за общество и икономика, основани на знанието. Инициативите на Лисабонския съвет са свързани с иновациите като ключ към модерното икономическо развитие, с дигиталната икономика и правителството на бъдещето, с предприемачеството и развитието на човешкия капитал чрез растеж и създаване на работни места. Зад тези инициативи застават и най-големите европейски авторитети – политици, действащи министри, учени, икономисти, юристи, предприемачи. Присъствието на Меглена Кунева в тази група осигурява достъп на българския бизнес до един от значимите, независими мозъчни тръстове на 21-ви век.

От март 2012 г. Меглена Кунева е почетен президент на Европейската служба за гражданско действие (ЕСГД). Тази мрежа се основава на 3-те „Г” – гражданско общество, граждански права и гражданско участие, като осигурява диалога между гражданите и европейските институции, и предоставя възможност за внасяне на законодателни предложения в ЕС.

На президентските избори през 2011 г. Меглена Кунева получи гласовете на 470 808 български граждани.

Учредител и първи председател на Сдружение „България на гражданите“.

На 1 юли 2012 г. е избрана за председател на политическа партия „Движение България на гражданите“.

 


 
   
      Copyright 2014 Всички права запазени | Условия за ползване на сайта